Pénznyomtatás, bitcoin és az osztrák közgazdaságtan: egy volt jegybankelnök gondolatai – PODCAST

Pénznyomtatás, bitcoin és az osztrák közgazdaságtan: egy volt jegybankelnök gondolatai – PODCAST

Pénznyomtatás, bitcoin és az osztrák közgazdaságtan: egy volt jegybankelnök gondolatai – PODCAST

Az utóbbi időben egyre többen adnak hangot annak a ténynek, hogy hiányzik a pénzügyi tudatosság az emberekből, amely egyesek szerint onnan eredeztethető, hogy egyáltalán nincs pénzügyi oktatás. Nagyon csekély a felnőttek pénzügyi tudása, ezért sok a tévhit, és ennek következtében a rossz pénzügyi döntések sora. Hogyan igazodhatunk el a kriptovaluták világában és érthetjük meg például a bitcoin filozófiáját, ha a tradicionális pénzügyi rendszer alapfogalmaival sem vagyunk tisztában?

A Bitcoin Kebab heti adásában ezért olyan dolgokról beszélgetünk, mint például a pénznyomtatás. Stier Kata vendége Bod Péter Ákos, közgazdász, politikus, egyetemi tanár, az MTA doktora. 1990 és 1991 között országgyűlési képviselő, majd 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Immáron 22 éve a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. A Professzor Úr elmondja véleményét arról, hogy valóban igaz-e a fenti a megállapítás és miért látja optimistán a helyzetet, de megtudhatjuk azt is, hogy miért az állam monopóliuma a pénzkibocsátás és hogyan keletkezik a pénz. Szükség van-e a digitális jegybankpénzre és hogyan alakul át a központi bankok működése: hogyan látja mindezt egy volt jegybank elnök?

A témák között szerepelt a nemzetgazdaság kontra internetgazdaság és benne a bitcoin, mint pénzügyi eszköz kérdése és hogy lehet-e létjogosultsága a hagyományos gazdaságszervezés ellenében. És persze hallhatjuk Bod Péter Ákos véleményét a bitcoinról is. Mit gondol az osztrák közgazdaságtanról a keynesi gazdasági modellel szemben? Lehet-e valamit tanulni az osztrák közgazdaságtanból a műsorból mind kiderül.


Amennyiben kérdésed, észrevételed lenne a podcasttal kapcsolatban, netán van egy jó ötleted milyen témában és kivel tudnánk egy jót beszélgetni egy műsor keretében, kérjük írj! (📧: [email protected])

Facebook Comments Box