Reflektorfényben a digitális jegybankpénz: jöhet a CBDC forint?

Reflektorfényben a digitális jegybankpénz: jöhet a CBDC forint?

Reflektorfényben a digitális jegybankpénz: jöhet a CBDC forint?

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani arról, hogy a világ országai aktívan vizsgálják a központi bankok által kibocsátott digitális valuták koncepcióját. Többek között a Világgazdasági Fórum is egy sor dokumentumot tett közzé, amelyek részben a Central Bank Digital Currency vagy röviden a CBDC előnyeit és kockázatait vizsgálják. 2020 óta a Magyar Nemzeti Bank is foglalkozik a lehetőséggel, így a Bitcoin Kebab e heti vendége Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója.

Stier Kata, a Kebab szerkesztő-műsorvezetője kérdésére Anikó elmondja mióta létezik Digitalizációs Igazgatóság a Magyar Nemzeti Bank szervezén belül, illetve mit is jelent az a digitális jegybankpénz (CBDC). Elmagyarázza mi a különbség az úgynevezett wholesale, vagy intézményi, és a retail, vagy lakossági digitális jegybankpénz között, melyik mire jó és milyen problémákra nyújthat megoldást. Hallhatunk egy összefoglalást a dolgok nemzetközi állásáról, mely országok kísérleteznek “pilot” programokkal és hol érhető tetten a megvalósulás. Milyen felkészítést tervez az MNB az esetleges megvalósulás esetén a lakosság felkészítésére és mi az a Digitális Diákszéf program az epizódból mind kiderül.

A CBDC előnyeivel és hátrányaival is foglalkozik a műsor, illetve Kata kérdésére fény derül arra, hogy lehet-e a digitális jegybankpénz az állami megfigyelés eszköze. Hogyan illeszkednének a kereskedelmi bankok egy újfajta rendszerbe, amelyben a központi bankok is a versenypiac szereplői? Milyen technológiai háttérrel futna egy ilyen fizetési rendszer? Milyen a magyar lakosság felkészültsége a digitális fizetések területén? Mi az MNB álláspontja a kriptovalutákkal kapcsolatosan? És mi az a MiCA?

Ha kíváncsi vagy a válaszokra, tudod hova kattints!

Amennyiben kérdésed, észrevételed lenne a podcasttal kapcsolatban, netán van egy jó ötleted milyen témában és kivel tudnánk egy jót beszélgetni egy műsor keretében, kérjük írj! (📧: [email protected])

Facebook Comments Box