Blokkláncok: forradalom vagy adatbázis? – Podcast

Blokkláncok: forradalom vagy adatbázis? – Podcast

Blokkláncok: forradalom vagy adatbázis? – Podcast

A Bitcoin Kebab huszadik adásának vendége dr. Kocsis Imre blokklánc kutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének adjunktusa. Nem kisebb dologra vállalkoztunk ez alkalommal, mint közérthetően megfogalmazni hogy mi is az a blokklánc, illetve bemutatni a valós és létező felhasználási lehetőségeit. Természetesen nem maradhatott ki a bitcoin hálózat, mint a blokklánc technológia első sikeres felhasználási esete, de szó esett a MAERSK globális szállítmányozási vállalat konténereinek, a blokkláncon keresztül történő nyomonkövethetőségéről is. Megpróbáltam utánajárni annak is, vajon milyen költségei vannak egy elosztott főkönyvi adatbázis (DLT – distributed ledger technology) lefejlesztésének, akár kis-és középvállalkozások számára, illetve ennek milyen reálgazdasági aspektusai lehetnek, mennyire éri meg és milyen esetekben éri meg egy cégnek blokkláncot használnia. Dr. Kocsis adjunktus kitért az úgynevezett “sidechain”-ekre (oldalláncokra), mint költséghatékony megoldásokra illetve, hogy az NFT készítők miért használják előszeretettel a Polygon hálózatot. Az adásból az is kiderül, hogy mi a “self-sovereign identity” (avagy önrendelkező identitás), amely lehetővé teszi az egyének számára a digitális identitásuk feletti kontrolt, de szóba került a digitális forint is. Rendkívül érdekes adás! Álljon itt egy kis értelmező szótár, az adásban angolul elhangzó kifejezésekhez:

  • A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül.
  • DLTdistributed ledger technolgy: elosztott főkönyvi technológia (minden blokklánc DLT, de nem minden DLT blokklánc!)
  • eIDASelectronic IDentification, Authentication and trust Service: elektronikus azonosítás, hitelesítés és bizalmi szolgáltatások
  • ESSIFEuropean Self-Sovereign Identity Framework
  • EBSI European Blockchain Services Infrastructure
  • Sovryn – egy bitcoin alapú kereskedési és hitelezési platform

Amennyiben kérdésed, észrevételed lenne a podcasttal kapcsolatban, netán van egy jó ötleted milyen témában és kivel tudnánk egy jót beszélgetni egy műsor során, kérjük írj! (📧: [email protected])

Facebook Comments Box