Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére

Igazán tátott szájjal figyelem az eseményeket! Lex Fudan, homofóbtörvény, bérlakások eladása, a gyorsforgalmi úthálózat koncesszióba adása. Nem sorolom. 

Most van időm mindent elolvasni, itthon ülök. A máltai nap nem kegyelmez senkinek, beleértve magamat is, 15 nappal szülés előtt. 

Digitális Diskurzusról – stílusosan – Digitális Diétára váltok az elkövetkező pár hétre, hogy egy sokkal kellemesebb elfoglaltságnak hódoljak és a családom körében töltsem a közeljövő felejthetetlen napjait. Kisbabám születik.

De mielőtt ez megtörténik, egy valamit nem hagyhatok szó nélkül. Sokszor okozott lelkiismereti kérdést, hogy külföldön élek, több okból is. Persze annyira azért nem, hogy haza is költözzek, csak a családomnak és a barátaimnak adom elő felajzott politikai szólamaimat. Na de most ebből elég. Mégis álljunk meg egy szóra. Nem lehet ezt csinálni egy várandós magyar asszonnyal!

A rengeteg egyéb hír mellett, ami most tényleg kicsapta a biztosítékot, az a bölcs vezér legutóbbi nevetséges megnyilatkozása volt, amely így szólt:

“A feladat felépíteni egy modern, erős hadsereget, hogy Magyarországot megtámadni még véletlenül se jusson eszébe senkinek. A magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia.”

Ha nem kapnék agyvérzést ezen mondatok hallatán, akkor a földön fekve röhögnék. És, hogy még tovább feszítse, hozátette:

“Hangsúlyozta: az új parancsnok feladata, hogy a hadsereget – fegyelmezett belső rendje és a katonaeszmények megőrzése mellett – beleillessze a magyar társadalomba, továbbá fiatalok tízezreit nyerje meg, készítse fel, képezze ki a haza védelmére és a katonaeszmények tiszteletére.”

Ezen derék tervének végrehajtására pedig dollár milliárdokat költ a magyar állam, 2024-re pedig állítólag eléri – a NATO által elvárt – a GDP 2%-ának megfelelő honvédelmi költségvetési keretet. Lánctalpas gyalogsági harcjárműveket vásárol, csapaszállító repülőgépet, harci helikoptereket, pisztolyokat, gépkarabélyokat, géppisztolyokat meg ki tudja mit nem még. (2017 elején jelentették be, hogy Zrínyi 2026 néven tízéves program indul a Magyar Honvédség fejlesztésére. 2026-ig több mint 3500 milliárd forintot szánnak erre.)

De most tekintsünk is el a pénztől. Milyen évet is írunk? És micsoda katonaeszményekről tetszik kérem beszélni?

Bizonyosan feltűnt már a T. Hatalomnak is a technológia előrehaladottsága így a 21. század hajnalán. A mesterséges intelligencia, az 5G és a dolgok internetének jelenléte. És abban is egészen biztos vagyok, ha esetleg mégsem tűnt volna fel, a kínai haverok szívesen segítenek ebben.

Milyen a jövő háborúja?

“A mesterséges intelligencia által nyújtott áldozat nélküli háború ígérete a demokratikus országok számára ellenállhatatlan, ez már az öbölháború után stratégiai prioritásként került kihirdetésre. A népesség jóval kevésbé szegül ellen az újabb és újabb háborúknak, ha nem kell feláldozni saját katonákat, és mindez nem kerül szeretteink életébe. A gép-gép kiberháború és a drón hadviselés távoli földeken zajló folyamatos proxy háborúkat tesz lehetővé, amelyek talán el sem érik a közvélemény ingerküszöbét. Az autonóm fegyverrendszerek jóval szélesebb kört foglalnak magukba a drónoknál, még ha a közvélemény nincs is tisztában ennek a területnek a kiterjedésével. A hibrid hadviselés jelenti az új valóságot, amelyben a fizikális és a kiber hadviselés közötti határok elmosódnak. Közös elemnek számít a pusztítás árucikké tétele és dehumanizálása, nagyon közel ahhoz az élményhez, mintha egy stratégiai és FPS-játékot játszanánk egyszerre otthonunk kényelmében. A jövő háborúi az elménkben, a kibertérben, a levegőben, a tengereken, az óceánokon és a szárazföldön egyaránt dúlnak majd. A hibrid képességeknek köszönhetően a jövő háborúi valószínűleg állandóak és folyamatosak lesznek így, az ellenséges országok minden nap minden percében kibertámadásokkal sújtják majd egymást. Néhány évvel ezelőtt a NATO egyik vezetője elismerte egy zárt tanácskozáson, hogy szervereik több mint 60 ezer kibertámadásnak vannak kitéve minden egyes nap, és a támadások mennyisége, egyben kifinomultsága minden bizonnyal több nagyságrenddel nőtt azóta.”

Mesterség és intelligencia – Vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában
Omar Hatamleh – Tilesch György

Ne higyjük azt, hogy ez a mi világunkon kívül áll és ilyenek csak a filmekben történnek. Nézzünk végig életünkön és vegyük észre mennyire átszövi azt a mesterséges intelligencia évek óta. Miért pont a hadászat és a hatalom lenne kivétel ez alól?

Nekik több tízezres, fiatalokból álló magyar hadsereg kell, akik könnyedén feláldozhatóak ilyen olyan célok elérése érdekében. De miért? Miért nem lehet 3500 millárd forintot inkább oktatásra, kulturára, egészségügyre költeni? Felkészíteni a magyarokat a digitális állampolgárságra? Vagy bárki is azt hiszi, hogy Magyarországot a jövő elkerüli? Bizonyos értelemben sajnos igen. Ha nem zárkózunk fel sürgősen, kiszolgáló személyzetté válunk. Akár az EU, akár Kína, akár az oroszok számára. Ez csak az éppen aktuális hatalmi retorika és manipuláció kérdése.

Álljon itt meg egy idézet a fent hivatkozott könyvből:

“Képzeljük el, hogy egy reggel arra ébredünk, hogy Kelet Európa szélén egy kis államot megszáll egy szomszédos nagyhatalom (vagy ami még valószínűbb, a szomszédos ország által támogatott „felszabadítási hadsereg”). A megszállás előtti hetekben a közösségi média a kormányzati korrupciót és gyilkosságokat „leleplező”, MI által generált és botokkal terjesztett hírekkel van tele. Végül az inváziót megelőző éjszaka szalagcímeit és közösségimédia-hírfolyamait egy deepfake-videó uralja, amelyben a miniszterelnök óriási mértékű állami korrupciót és gyerekmolesztálást (csak hogy biztosra menjünk) vall be. Nem ad további nyilatkozatokat, miután ekkor már a szomszédos ország vendégszeretetét élvezi egy kis kunyhóban az erdők mélyén, fején egy zsákkal. Reggelre az állami infrastruktúra egésze leáll, miután egy hadászati szintű zsarolóvírus fertőzte meg. Nincs víz, elektromosság, internet és mobilszolgáltatás. Egy drón sereg lebeg a főváros felett, arcokat és gyülekező csoportokat szkennel potenciális ellenállás után kutatva, és szükség esetén halálos erővel lép közbe. A lakossági vészjelző rendszerek és hangosbemondók az egyetlen információforrások, ezeken pedig azonnali megadásra szólít fel egy elrabolt népszerű tévés bemondó szomorú és monoton hangja: „Engedelmeskedjenek, és senkit sem ér bántódás: életünk 30 percen belül visszatér anormális kerékvágásba, amint az új kormányzat elfogadja a feltételeket.”

Mesterség és intelligencia – Vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában
Omar Hatamleh – Tilesch György

Simán lehetne Magyarország. Látom is lelki szemeim előtt, ahogy a 2022-es választási vereség után Orbán és sleppje egy kínai segítséggel végrehajtott, jól megszervezett akcióval visszaveszi a hatalmat és “megmenti” a magyarokat. 

És azt is látom, ahogyan a fent vázolt szcenárió esetén az elrettentő erővel bíró magyar hadsereg a katonaeszmények tiszteletben tartásával áll mint a bálám szamara és köpni nyelni nem tud. 3500 millárd forintos felszereléssel.

Innen már nem is áll olyan messze a kínai társadalmi kreditrendszer mintájára kidolgozott hitelrendszer bevezetése.

“A Sesam Credit felhasználói például pelenka vásárlása esetén plusz pontokat kapnak, ha sokáig videójátékoznak, akkor viszont pontokat veszítenek. Jó értékeléssel könnyebben juthatnak szingapúri vagy kanadai vízumhoz. A Baihe randioldal kiváltságos, 650 pont feletti tagjai kedvezményeket kaphatnak hotelekben, autókölcsönzőkben, vagy biciklimegosztó szolgáltatásoknál. Zsungcseng körzetében 1000 pontról indít mindenki, A+ kategóriától D-ig terjed a skála. A körzethez tartozó Csaocsiasan faluban, ahogy arról a ChannelNewsAsia beszámol, régebben nagy volt a káosz, amióta viszont öt pont levonás jár a szemetelésért, senki nem meri eldobni a cigarettacsikket. Itt a helyi tisztviselő, Ma Csünfeng alakította ki így a rendszert, hogy ne kelljen többet hatalmas összegeket költeni a szemét elszállításáért. Azonban kötelező évente két pontot összegyűjteni, például jótékonysági akciókkal vagy közprogramokban való részvétellel.”

https://raketa.hu/kina-tarsadalmi-kreditrendszer

Ezek járnak a fejemben a máltai nyárban…És nem. Nem vagyok bolsevik, meg libernyák és nem is szégyelem magam, hogy elhagytam dícső magyar hazámat. EMBER vagyok, aki meg akarja ismerni a világot, úgy ahogy neki tetszik. Nem úgy amilyennek mondják.

Most pedig Digitális Diétámat megkezdem, a mielőbbi viszontlátásig.

Facebook Comments Box