Egy kezdő tőzsdecápa kalandjai

Egy kezdő tőzsdecápa kalandjai

Egy kezdő tőzsdecápa kalandjai

Régóta érlelődött bennem már az elhatározás, hogy szeretném megtanulni a tőzsdei kereskedés fortélyait. Jogász vagyok, tanultam az egyetemen közgazdaságtant, mikro-és makroökonómiát, statisztikát és pénzügy jogot, de utáltam mindegyiket. Őszinte leszek, gimiben kétszer buktam matekból, szóval eléggé távol áll tőlem a számok világa, pláne a grafikon elemzés.

Ennek ellenére, szakmai pályafutásom úgy alakult, hogy egyetem után a NAV (akkoriban még adóhivatalnak hívták) jogásza lettem, majd külföldre költözésem után Head of Compliance-ként dolgoztam egy letétkezelő kripto startup-nál.

Csak hogy mindenkinek világos legyen, feladatom a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályzatok végrehajtása és a megfelelő céges stratégiák és eljárások kialakítása volt, nem kellett elemzéseket készítenem a kriptovaluták várható vagy múltbéli piaci magatartásáról. 

Mindezzel pusztán azt próbálom szemléltetni, hogy szakmai hátterem ellenére, ugyanolyan laikus vagyok a témában, mint a legtöbb korombeli nő. Ha már itt tartunk, demográfiai besorolásom alapján egy 40-es éveiben járó, két gyermekes, házas, felsőfokú végzettséggel rendelkező nő vagyok. Nem éppen a tipikus tőzsdei kereskedő profil.

Rövidre vágva, elhatároztam, hogy ezen változtatok, és befizettem a Cryptofalka Tőzsdei Gyorstalpaló Oktatására

A Cryptofalkáról egyébként először a Google -től (ki mástól?) hallottam. Ha jól emlékszem ez valamikor 2018 tájékán lehetett. Hiába éltem (és élek azóta is) külföldön természetesen kíváncsi voltam, hogyan alakulnak a dolgok Magyarországon kriptofronton. Már akkor láttam, hogy egy nagyon alapos platformról van szó, ahol rengeteg információ található.

Szóval idén tavasszal belevágtam. Az oldalon a Webshop fülre állva a legördülő menüben megtalálod a tőzsdei kereskedés online gyorstalpalót. Egyébként rengeteg oktatási anyag közül válogathatsz. Én úgy gondoltam, hogy kezdésnek – mivel fogalmam sem volt, hogy mire számíthatok – egy 7450 Ft-os kurzus nem a világvége, viszont ha színvonalas akkor csupán aprópénz.

A csomag ezért az árért egy öt videóból álló előadássorozatot tartalmaz, illetve kapsz mellé PDF kiegészítő anyagot is. A fizetéssel örökös hozzáférést kapsz a tananyaghoz, szóval bármikor visszanézheted és felfrissítheted a tanultakat.

A kurzusról

Az első rész egy bevezető tőzsdei oktatás, ahol hallhatsz a tőzsde pszichológiájáról illetve a kereskedés megnyitásáról és általános tőzsdei alapfogalmakról. A piacok mozgásáról, medve és bika ciklusokról, tőzsdei hangulatról.

Az oktató – Honti Roland, a Cryptofalka alapítója – jól összeszedett, gyakorlati tapasztalattal bíró szakember. Engem speciel az első videótól kezdve inspirált, hogy még többet halljak és tanuljak.  

“Befektett energia és tanulás nélkül, garantált a bukás.”- mondja Roland, és igaza van.

Azt javaslom, hogy már az első alkalomra regisztrálj egy Binance fiókot magadnak, hogy párhuzamosan, és a videó végeztével a gyakorlatban is megcsináld azt, amit Roland elmagyaráz. Nem mondom, hogy első ránézésre olyan egyszerű, viszont kis gyakorlással és a tanultak értelmezésével könnyen átlátható a platform kezelése.

Az első részben még olyan fogalmakat tanulhatsz, mint a kereskedés különböző típusai, vagy az order és azok típusai.

A második rész első felében a fő téma a blokklánc technológia és a bitcoin, illetve egyéb kriptovaluták bemutatása. Ha még soha sem hallottál a blokklánc technológiáról, igazán jól érthető definíciót hallhatsz a videóban, annak felhasználási módjairól gyakorlati példákon keresztül bemutatva. Ugyanez igaz a bitcoinra. Megtanulhatod például, hogy miért alkalmas a bitcoin kereskedésre, vagy mi az érték a bitcoin mögött. 

A videó második fele a technikai elemzés alapjairól szól. Gyertyák, trendek és az ezekhez tartozó alapfogalmak bemutása, támaszok és ellenállások érintőlegesen, indikátorok.

Megjegyzem, minden fent említett alapfogalom, külön minikurzus tárgya is, szóval ha jobban el akarsz mélyedni a témában, van rá lehetőséged.

“Mindig realizálj profitot!” – Roland tanácsa, és legfőbb konklúzióm a második rész végén.

Megmondom őszintén a harmadik videónál kétsébeestem. A téma, a tőzsdei grafikonok elemzése a tradingview.com grafikai elemző platform segítségével. Regisztráltam az ingyenes verzióra és parallel csináltam, amit Roland csinál a prezentációban. Persze ez nem mindíg sikerült, de mivel bármikor meg tudod állítani a videót, így bőven van időd kísérletezni és felfedezni a funkciókat illetve egyáltalán kiigazodni az oldalon. Szűz szemnek – mint, amilyen az enyém is – elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de kellő gyakorlással az alapokat érteni fogod.

Az egy óra rengeteg információt tartalmaz és zsongott a fejem rendesen, mire a végére értünk. Talán kicsit el is bizonytalanodtam, hogy mit keresek én itt.

Aztán nagy lendülettel nekiálltam a negyedik résznek, amelyben a trendek és trendvonalak kerülnek bemutatásra. Itt volt egy kis sikerélményem, mert sok minden visszaköszönt az előző leckékből. Valamint megèrtettem azt, hogy nem kell elsőre mindent èrtenem. Ahogyan mondani szokták, ez nem sprint, hanem maraton!

Az ötödik – egyben utolsó – részt már teljes lelki nyugalomban néztem végig, és csak arra koncentráltam amit értek, és nem azon stresszeltem magam, amit nem. Nyilván ezek a személyiségemből fakadó élmények, szeretem azt érezni, hogy kézben tartom a dolgokat. A videó a támaszok és ellenállások bemutatásáról szól. Példákon keresztül segít felismerni és beazonosítani, mikor érdemes venni vagy eladni.

Az utolsó videó elején Roland is elmondja – ami egyezik az én véleményemmel is – hogy öt alkalom után ne számíts arra, hogy iszonyatosan profi tőzsdecápa válik belőled. Arra viszont tökéletes, hogy megértsd az alapokat és eldöntsd szeretnél-e belevágni és még többet tanulni. 

Összeségében a végén azt éreztem, hogy jól döntöttem és egyáltalán nem bántam meg a rászánt időt, energiát és pénzt. 

A végére pedig összefoglaltam pozitív és negatív tapasztalataimat. Ìme:

Pozitìv

  • közvetlen, személyes hangvétel
  • személyes érintettségből származó, életszerű példák
  • érthető, gyakorlatias magyarázatok/definíciók
  • praktikus, gyakorlatban használható tanácsok

Negatív

(Ez nem igazán negatív pont, de azért mellékesen megjegyezem.)

  • jobb, ha legalább alapszinten beszélsz angolul, mert a videóban is többször angolul hangoznak el szakkifejezések, amiket amúgy is a későbbiekben így fogsz használni

Ha szeretnél tanulni a témáról én nyugodt szívvel ajánlom a Cryptofalka kurzusát, már így az elején is sokat tanultam belőle!

Facebook Comments Box