Mi a közös bennük: Ja Rule, Kings of Leon, a Christie’s és Sophia,a robot?

Mi a közös bennük: Ja Rule, Kings of Leon, a Christie’s és Sophia,a robot?

Mi a közös bennük: Ja Rule, Kings of Leon, a Christie’s és Sophia,a robot?

Minden, amit tudnod kell a nem helyettesíthető tokenekről (non-fungible token/NFT)

  • A Kings of Leon gyűjtőknek kínálja legújabb albumát NFT-ként – online. 
  • Az NBA rajongók a közelmúltban hat számjegyűvé tették egy LeBron James kiemelt videó árát.
  • Sophia, a humanoid robot lesz az első mesterségesen intelligens lény, aki NFT alapú műalkotásokat készít és aukcióra bocsátja a Nifty Gateway platformon keresztül március 23-án.
  • A WC-papírgyártó, a Charmin bemutatta a nem helyettesíthető WC-papírjának, vagyis NFTP-jének öt különböző változatát. Az NFTP-k díszített (valamint sima) WC-tekercseket tartalmaznak, és a márka medve kabalás családjának képeit tartalmazzák. A cég szerint az NFT értékesítéséből származó összes bevételt a Direct Relief nonprofit szervezet kapja, amely forrásokat biztosít a katasztrófa sújtotta területeken dolgozó orvosoknak.
  • Ja Rule, a 2000-es évek hip hop arca szintén beszállt az NFT bizniszbe. Platformján – flipkick.io – megveheted a tokent, majd ha kéred, megkaphatod a fizikai műalkotást magát is.

Norm Kelly, kanadai politikus – inspirálódva Jack Dorsey, Twitter CEO és Elon Must, Tech-király által – szintén NFT-ként szeretné értékesíteni tweet-jét.

A világ első digitális otthona a “Mars Ház”, amelyet Krista Kim tervezett, 33 ETH-ért kelt el a napokban, szintén nem helyettesíthető tokenként.

Mindezek mögött: egy új eszköz lapul, amely a kriptopénzeket támogató technológiát használja egyedi, nem helyettesíthető tokenek – NFT-k – létrehozására. A gyűjtők az ezekhez az eszközökhöz csatolt tokenek segítségével ellenőrizhetik a műalkotásoktól kezdve a sporteseményekig, annak hitelességet.

Itt van, amit tudni kell erről az új piacról.

Mi az a nem helyettesíthető token és mit csinálnak?

A nem helyettesíthető tokenek hasonlóak a Bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz, egy kulcsfontosságú különbséggel: 

Míg minden Bitcoin cserélhető egymással, ezek nem. Ahogy a neve is sugallja, a nem helyettesíthető tokenek egyediek. A tokenek virtuális okiratként működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát testesítik meg.  Egy digitális főkönyvbe töltődnek fel, ahol a legfontosabb információkat tárolják róluk: a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és kinek.

Egyes kivitelekben ezeket az információbiteket egy kriptográfiai hash funkció közvetíti, amely algoritmus ezeket az információkat átveszi és egyedi azonosítóvá alakítja. Ezen információk legkisebb változása más azonosítót generálna. Ez lehetővé teszi a leendő vásárlók számára, hogy egy eszközt ne hamisítsanak meg. Más dizájnokban a metaadatokat egymástól függetlenül tárolják.

Olyan, mint az eszköz vagy alkotás digitális útlevele, amely lehetővé teszi hitelességnek megalapozását.

Mit kapsz, ha nem helyettesíthető tokent vásárolsz?

A nem helyettesíthető tokenek lehetővé teszik, hogy a digitális művészettől kezdve a popalbumokig bizonyíthatóan eredeti változatokat vásárolj.

Más digitális eszközökkel, játékokkal, alkotásokkal ellentétben itt csak egyetlen ember birtokolhatja valóban az NFT tokenekkel támogatott digitális eszközöket, alkotásokat.

A digitális online piactereken, például a Nifty Gateway-ben vagy az OpenSea-ban kereskedő egyéni befektetők egy tokent kapnak a címükre – a kriptovaluta-fiók egyedi azonosítójára, amely lehetővé teszi, hogy más emberek megtalálják a fiókot a hálózaton.

Sok piactér az eszköz digitális megjelenítését is biztosítja, legyen szó képfájlról, amely egy műalkotást ábrázol, vagy egy kosárlabda eseményről készített videóról. Egyes művészek együtt dolgoznak a tokenek vásárlóival, hogy a digitális művet megjelenítsék a fizikai világban, akár digitális kereten keresztül, akár egy épületre vetítve az alkotást.

Miért kapnak ekkora figyelmet a nem helyettesíthető tokenek?

A NonFungible.com és a L’Atelier kutatásai szerint az első nem cserélhető tokenek 2017 végén jelentek meg. A piac három év alatt felduzzadt, és felkeltette olyan nagy nevek figyelmét, mint a Christie’s és az NBA. A Kings of Leon rockegyüttes nemrégiben azt közölte, hogy albumot ad ki nem cserélhető tokenért, így tulajdonképpen valakinek a tulajdonában lesz a digitális kollekció első kiadása.

A digitálisan gyűjthető darabok iránti kiemelt figyelem felverte az árakat. 

Jack Dorsey, a Twitter Inc. vezérigazgatója jelenleg nem cserélhető tokenként árverezi el első tweetjét. A platformon keresztüli licitálás elérte a 2,5 millió dollárt. A hírekben pedig nap mint nap jelennek meg az újabb alkotók és alkotásaik.

Mi az Ethereum hálózat?

A nem helyettesíthető tokenek közül sok az Ethereum hálózaton található.

Míg a Bitcoin blokkláncát a tranzakciós értékek tárolására és a Bitcoin számlák közötti mozgás nyomonkövetésére hozták létre, az Ethereum hálózat szélesebb körű lehetőségeket biztosít. Az Ethereum szoftverplatformként működik, ahol a fejlesztők számítógépes kódokat tárolhatnak más blokklánc-projektekhez. Ez sokkal rugalmasabbá teszi, lehetővé téve a kriptovalutákon túli értékek cseréjét.

Mekkora a nem helyettesíthető token piac?

A NonFungible.com és a L’Atelier jelentése szerint a nem cserélhető token piac 2020-ban lendült fel és legalább 338 millió dolláros piaci értékre emelkedett a 2018-as 41 millió dollárról. Az érdeklődés növekedése az online piacterek terjeszkedéséhez vezetett.

A piac még mindig csak a Bitcoin piac méretének töredéke, annak ellenére, hogy egyes nem helyettesíthető tokenek magas árakon kerülnek értékesítésre. 

Mi a kockázata a nem helyettesíthető token vásárlásának?

A kriptoeszközök az évek során már mindent átélték, és sokan sokat buktak rajtuk.

2017-ben és 2018-ban sokan öntöttek pénzt induló vállalkozásokba egy vitatott adománygyűjtési módszerrel, az ICO-val. Az ilyen hájpok mindig megelőzték bizonyos kereskedői csoportok sikerét, amelyek manipulálták a kriptovaluták árát, veszteségeket okozva másoknak. 

A digitális gyűjthető daraboknak az értéke attól a feltételezéstől függ, hogy valaki más hajlandó többet fizetni érte, mint te. Elemzők szerint mindenképpen összefüggés van a nagy nyereségük és a közelmúltbeli közösségi média által táplált őrjöngések között. Ugyanakkor súlyos veszteségekhez is vezetett, ha a GameStop és a Koss egyes befektetőire gondolunk. 

Mit kapok NFT vásárlásakor?

Amikor valalki NFT-t vásárol, a digitális termék eredeti jogait szerzi meg, legyen szó zenéről vagy képekről. A vevő megszerzi a digitális termék tulajdonjogát, amelyet feltöltenek egy digitális főkönyvbe, ahol nyomon lehet követni, illetve bizonyítani lehet, a mű keletkezésének idejét, a szerzés vagy továbbértékesítés időpontját, valamint magát a tulajdonjogot.

Az érték nagy részét a presztízs jelenteni és maga a tudat, hogy egy eredeti alkotással rendelkezünk. Státusz jár a dolog birtoklásával, ugyanis teljesen más az eredetit tulajdonolni, mint egy másolat.

Vannak más verziók? Mitől lesz eredeti az NFT?

Csak az NFT vevője rendelkezik az eredeti alkotás jogaival, bár más példányok továbbra is ingyen lebeghetnek az interneten.

Minden blokklánc alapú token egyedi. Az NFT-k rendelkeznek metaadatokkal, amelyek igazolják, hogy mikor készültek, ki hozta létre őket,és egyéb információk. Ezek az információk egy kriptográfiai hash funkcióval vannak kombinálva – egy olyan technikával, amely az adatokat egyedi, 40 számjegyű betűk és számok sorozatává alakítja -, és így egyedi azonosítást hoz létre. Tehát akkor is, ha több ezer NFT-t adnak el egyforma kinézetű digitális képekkel, az alapul szolgáló információk mind különböznek.

Fontos azonban megemlíteni, hogy jelenleg, amikor valaki megszerez egy NFT-t, csak a tulajdonjogot szerzi meg, a szerzői jogot azonban nem.

Mi a trend?

Új projektek tartják lázban a befektetőket az NFT-k kapcsán, még pedig olyan megoldások, amelyek részekre bontának egy-egy digitális alkotást.

Az olyan darabok, mint például Beeple pontom 69 millió dollárért elkelt alkotása – „Mindennapok: Az első 5000 nap” – , nem mindenki számára elérhető. Valljuk be kevesen szaladgálnak ennyi pénzzel a zsebükben.

Mindenesetre a digitális művészet csak egy részének birtoklása egyre vonzóbbá válik a gyűjtők számára. A Fractional Non-Fungible Tokens (F-NFTs) nevű koncepciót eredetileg 2018-ban fogalmazták meg a megosztott tulajdon felajánlásának egyik módjaként.

A Fractional nevű új decentralizált projekt lehetővé teszi az NFT-tulajdonosok számára, hogy darabjaik tokenizált részleges tulajdonjogát verjék meg, megkönnyítve ezzel a teljes NFT százalékos arányának vételét és eladását. Ezenkívül a frakcionálás lehetővé teszi az NFT-tulajdonos számára, hogy bizonyos likviditást realizáljon eszközéből anélkül, hogy eladná a teljes darabot.

Facebook Comments Box