Mi az a kriptovaluta és mire lehet használni?

Mi az a kriptovaluta és mire lehet használni?

Mi az a kriptovaluta és mire lehet használni?

A Bitcoin, nem magányos farkas

bitcoin

Napjainkban futótűzként terjednek a kriptovaluták a világ minden részén. Nincs kivétel. 

Ez a digitális pénz – amelyet nem államok bocsátanak ki, hanem a privát szféra termékei – az érdeklődés középpontjában áll szakadatlanul.

2009 óta, amikor a Bitcoin – az első és legismertebb kriptovaluta – debütált, több ezer kriptovaluta vált elérhetővé. Napjainkban több, mint 4000 különböző kriptovaluta létezik. Hamar felkeltették  a pénzügyi világ figyelmét, árfolyamuk gyors emelkedése vagy éppen csökkenése a napi hírek középpontjában állnak világszerte. Elon Musk, akár egy bejegyzésével a Twitteren képes befolyásolni az árfolyamot.

Na de mi folyik itt tulajdonképpen? 

A kriptovalutát gyakran “decentralizált pénznek” nevezik, ami azt jelenti, hogy egy központi bankon vagy államon kívül bocsátják ki.

A hagyományos papírpénzektől eltérően a kriptovalutának nincs fizikai formája. Valójában adatok tömkelege, amelyet a kriptográfia (az információk kódolásának és dekódolásának tudománya) biztosít – ezért hívják kriptovalutának.

Az adatokat kódolják, azaz egy kevésbé megkülönböztethető formára konvertálják, majd a végfelhasználó visszakódolja – vagy visszaállítja – eredeti formájára. Ez a bonyolult folyamat kiküszöböli a kettős költekezés és hamisítás lehetőségeit, így erősítve a kriptovaluták lehetséges fizetőeszköz jellegét.

Bizonyos szempontból a kriptovaluta úgy működik, mint egy biztonságos, felhőalapú nyilvántartási rendszer, hasonlóan a Dropbox-hoz vagy a Google Drive-hoz.

A kriptovalutákat szinte mindig úgy tervezik, hogy mentesek legyenek a kormányok manipulációjától és ellenőrzésétől.

A Bitcoin után modellezett különböző kriptovalutákat összefoglalóan altcoin-oknak (alternatív érmék), és egyes esetekben shitcoin-oknak nevezik, és gyakran próbálták meg őket a Bitcoin módosított vagy továbbfejlesztett változataként bemutatni.

Míg ezen kriptovaluták némelyikének lehetnek olyan tulajdonságai, amelyekkel a Bitcoin nem rendelkezik, a Bitcoin által elért biztonsági szintnek megfelelőt, még egyetlen altcoin-nak sem sikerült prezentálnia.

A decentralizálás révén a kriptovaluta legnagyobb előnye a magánszféra biztosítésa. A kormányhoz vagy a bankrendszerhez való viszony teljes hiánya lehetővé teszi a tranzakciók névtelen feldolgozását, amelyet egyes felhasználók jelentős előnynek tartanak.

A fordított oldalon a kriptovalutákból hiányzik a fizikai pénzrendszer egyik fő előnye, azaz nincs olyan kormányzati szerv, amely felelős lenne a központi ellátás fenntartásáért.

Ethereum (ETH)

A második legismertebb kriptovaluta, az Ethereum egy digitális érme és számítási platform, amely minden tranzakciót automatikusan végrehajt. Az Ethereum blokklánc a világon a leggyakrabban használt. Jelenleg a 2.0 verzióján dolgoznak, amely néhány új módszert tartalmaz a tranzakciós adatok kezelésére.

Az Ethereum célja, egy olyan pénzügyi termékek decentralizált csomagjának létrehozása, amelyhez a világon bárki szabadon hozzáférhet, nemzetiségtől, etnikumtól vagy hittől függetlenül. Ez a szempont néhány ország számára nagyon vonzóvá teszi, mivel azok, akik nem rendelkeznek állami infrastruktúrával és állami azonosítóval, hozzáférhetnek bankszámlákhoz, kölcsönökhöz, biztosításokhoz vagy számos más pénzügyi termékhez.

Litecoin (LTC)

A 2011-ben piacra dobott Litecoin a Bitcoin nyomdokaiba lépő kriptovaluták között volt, és gyakran emlegetik így: „ezüsttől a Bitcoin aranyáig”.

Charlie Lee, az MIT végzettje és a Google korábbi mérnöke készítette.

Bár a Litecoin sok szempontból hasonlít a Bitcoin-ra, gyorsabb a blokkok létrehozásának aránya, és ezért gyorsabb tranzakció-visszaigazolási időt kínál. A fejlesztőkön kívül egyre több kereskedő fogadja el a Litecoin-t.

2021 januárjától a Litecoin piaci felső határa 10,1 milliárd dollár volt, jelenlegi értéke pedig 146,23 dollár, ezzel a világ hatodik legnagyobb kriptovalutája.

Cardano (ADA)

A Cardano-t mérnökök, matematikusok és kriptográfiai szakértők kutatási alapú megközelítéssel hozták létre. A projektet Charles Hoskinson, az Ethereum öt alapító tagjának egyike alapította. Miután némi nézeteltérés támadt az Ethereum irányával kapcsolatban, távozott, és később segített a Cardano megalkotásában.

A Cardano mögött álló csapat kiterjedt kísérletek és szakértői vélemények alapján hozta létre blokkláncát. A projekt mögött álló kutatók több mint 90 cikket írtak a blokklánc technológiáról számos témában. Ez a kutatás a Cardano gerince.

Ennek a szigorú folyamatnak a következtében a Cardano úgy tűnik, hogy kiemelkedik a kriptovaluták közül. A Cardanót „Ethereum-gyilkosnak” is nevezték, mivel állítólag blokklánca többre képes. Ennek ellenére a Cardano még mindig a kezdeti szakaszában van, a decentralizált pénzügyi alkalmazások terén még hosszú utat kell megtennie.

A Cardano célja, hogy a világ pénzügyi operációs rendszere legyen azáltal, hogy decentralizált pénzügyi termékeket hoz létre, hasonlóan az Ethereumhoz, valamint megoldásokat kínál többek között a lánc interoperabilitására, a választói csalásokra és a jogi szerződések nyomon követésére. 

Említésre méltóak még a Polkadot, Bitcoin Cash, Stellar, Chainlink, Binance Coin, Monero de most inkább nézzük, hogy mire lehet használni őket.

Mire lehet használni a kriptovalutát?

A kezdetek kezdetén a kriptovaluták kissé alviláginak tűntek, bűnözőkkel és pénzmosókkal társítva. A feketepiaci műveletek, a dark net-en a Selyemút nevű – drog nagykerként működő – platform, a Bitcoin-t választotta pénznemként, amíg az FBI 2013-ban le nem állította. 

Azóta a kriptovaluták mind jobban előtérbe kerültek és a megítélésük megváltozott. 

A legtöbb ember a kriptovalutákat általában az évszázad – és a Szilícium-völgy bennfenteseinek magas kockázatú – befektetésének gondolják. A kétkedés és a spekulációk közepette azonban kissé elveszik a lényeg, miszerint a legtöbb decentralizált digitális valutát – például a Bitcoin-t is – azért hozták létre, hogy valamire jó legyen.

Íme néhány válasz arra a kérdésre, hogy „mire lehet használni a kriptovalutákat?

Olcsó átutalások

A kriptovaluta egyik legismertebb jellemzője a pénzügyi tranzakciók alacsony költséggel és nagy sebességgel történő végrehajtása.

Például egy közelmúltbeli, egy 99 millió dolláros Litecoin (LTC) tranzakció feldolgozása mindössze két és fél percet vett igénybe, és a feladónak csak 0,40 dollárjába került a tranzakció. Ha ez az átutalás pénzügyi közvetítőn keresztül zajlott volna, a díjak sokkal, de sokkal magasabbak lettek volna, és az átutalás több napot, vagy hosszabb időt vett volna igénybe, ha határokon átnyúló ügyletről volt szó.

A digitális valuták, például a Litecoin (LTC), a Stellar (XLM) vagy a Bitcoin Cash (BCH) felhasználásával végzett tranzakciókhoz kapcsolódó alacsony díjak kiváló fizetési rendszereket jelenthetnek a nemzetközi pénzátutalásokhoz.

Cenzúra-ellenálló alternatív vagyonraktár

Bár valószínűleg senki sem gondolja, hogy bankszámláját és eszközeit befagyaszthatják, a valóság az, hogy ez gyakrabban fordul elő, mint az emberek hinnék – különösen a kétes jogállamisággal rendelkező joghatóságokban. Csak annyi kell, hogy valakit pénzügyi kötelességszegéssel vádoljanak vagy befolyásos ellenségeket szerezzen.

Itt lép életbe az egyik legegyedibb és leghatékonyabb kriptovaluta. A Bitcoin, cenzúra-ellenálló vagyonraktárként működik, amelyhez csak a pénztárca magánkulcsaival rendelkező személy férhet hozzá. Ennélfogva a hatóságok soha nem fagyaszthatnak be személyes Bitcoin pénztárcát.

Befektetési lehetőség innovatív, korai stádiumú startupokba

A digitális token alapú adománygyűjtés megjelenése lehetővé tette, hogy bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, befektetővé válhasson az innovatív, korai fázisú technológiai startupokba.

Bár napjainkban egyre ritkább, az elsődleges tokenkibocsátás (ICO, Initial Coin Offering) és az IPO (Initial Public Offering) az adománygyűjtés egyik formája, amely lehetőséget biztosít az induló vállalkozások számára tőkebevonásra azáltal, hogy egy újonnan létrehozott digitális tokent adnak el a projekt korai támogatóinak, cserébe olyan kialakult kriptovalutákért, mint pl. Bitcoin (BTC) vagy Ether (ETH). 

Korábban ezekhez az ügyletekhez csak tapasztalt kockázatitőke-befektetők férhettek volna hozzá, de a kriptovaluta megjelenése ezeket a lehetőségeket a befektetők sokkal szélesebb skálája előtt nyitotta meg.


Bizonyos esetekben a legsikeresebb ICO-k digitális tokenjeinek értéke több ezer százalékkal nőtt, és a kriptopénz-alapú adománygyűjtés az elmúlt két évben 12 milliárd dollár feletti adománnyal segítette az induló vállalkozásokat.

Privát tranzakciók

Az adatvédelem-központú digitális pénznemek, például a Monero (XMR), a Zcash (ZEC) és a PIVX (PIVX) lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy névtelen pénzügyi tranzakciókat hajtsanak végre.

Ez azt jelenti, hogy az egyének képesek pénzátutalásokat végrehajtani anélkül, hogy meg kellene magyarázniuk a banknak, miért küldenek nagy összegű pénzt, mi a forrás forrása és kinek küldik, ami késleltetheti a tranzakciót és szükségtelen bürokratikus folyamatokat vonhat maga után.

Nem készpénzes átutalások

A kriptovaluták másik erős felhasználási esete a nem készpénz-átutalások. Egy blokklánc startup, a SureRemit például lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy a világ bármely pontjáról készpénz nélküli átutalásokat küldjenek a kiválasztott afrikai nemzeteknek.

Az afrikai diaszpóra megvásárolhatja a SureRemit natív RMT tokenjeit, amelyeket aztán a SureRemit alkalmazáson belül készpénz nélküli átutalások, például mobiladat-feltöltések vagy közüzemi számlák befizetésére használnak afrikai rokonaik számára.

Részesülj fizetésben tartalomszolgáltatásért

A világ első decentralizált közösségi média- és blogplatformja, a Steemit lehetővé teszi az alkotók számára, hogy a jó minőségű tartalomért cserébe pénzügyi jutalmat kapjanak kriptopénz formájában a tartalom közzétételéért.

A Steemit pénzügyileg támogatja a felhasználókat azáltal, hogy jutalmazza őket a tartalomhoz való hozzájárulásért, ahelyett, hogy a felhasználói adatokat elvenné és harmadik feleknek eladná, mint a Facebook.

Utazd körbe a világot

A kripto-ökoszisztéma elmúlt kilenc év alatt bekövetkezett robbanásszerű növekedése miatt ma már akár kriptovaluta költésével utazhatunk a világban.

Az olyan népszerű utazási irodák, mint az CheapAir és a Destinia, elfogadják a Bitcoin-t fizetési módként a repülőjegyek, az autókölcsönzők és a szállodák lefoglalására, és azok, akik utazás közben inkább apartmanban szeretnének maradni, Bitcoin (BTC) vagy Ether (ETH) használatával foglalhatnak szállást a CryptoCribs-en.

Facebook Comments Box