Digitális élet a halál után: mi a teendő?

Digitális élet a halál után: mi a teendő?

Digitális élet a halál után: mi a teendő?

Gondolkodtál már azon, hogy mi történik a közösségi médiában használt fiókjaiddal, ha meghalsz?

Facebook, Google, Instagram, Internet bank, kriptovaluták és egyéb applikációk, jelszavak itt ott.

Tudom, morbidul hangzik, de bármelyik pillanatban meghalhatunk. Sokunknak nincs előre elkészített végakarata, főleg nem fiatalon. De mégis, az utóbbi időben eljátszottam a gondolattal, mi történik a digitális énemmel és virtuális tulajdonommal, ha egyszer csak eltűnök ebből a fizikai valóságból.

Digitális örökségünknek két nagy területe van.

Az első az, hogy az új technológia által, mint amilyen a mesterséges intelligencia, hogyan rögzíthetünk fontos életeseményeket, emlékeket, történeteket, interaktív módon, a következő generációk számára. Esetleg olyan jövőbeni családtagjaink számára, akiket soha sem fogunk megismerni.

A második, hétköznapibb terület a digitális életünk azaz a különböző fiókok, fájlok, mappák, fotók és jelszavak. És hogy ezeket hogyan tehetjük kezelhetővé egy általunk kijelölt személy számára.

Nézzük először az utóbbit:

Készíts leltárt a digitális érdekeltségeidről

Ez a legfontosabb kiindulási pont. Ha nem tudod pontosan, hogy miben és hol is vagy érdekelt, nem is tudsz pontosan rendelkezni felőle.

Nem kell minden fájlnevet pontosan leírnod, inkább készíts egy listát azokról a helyekről, ahol a legfontosabb információidat tárolod. Gondolkodj nagy kategóriákban.

Valószínűleg vannak személyes fájljaid, ahol fényképeket, videókat és dokumentumokat tárolsz. A felhőben vagy a számítógépeden. Ezutan következhet az e-mail címed vagy címeid. Aztán a közösségi médiafiókok – Facebook, Instagram, Twitter és bármi más, ahol jelen vagy. Majd ott vannak a pénzügyi számláid, beleértve a bankszámláidat, sőt a Revolut és a PayPal is.

Rendelj digitális örököst a fiókjaidhoz

Még ha van is végrendeleted, az bizonyára nem tartalmazza az összes online fiókodat és azok jelszavainak listáját, illetve a fiókokra vonatkozó különleges szabályokat.

A nagy tech cégek egy része speciális lehetőségeket kínál. Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül készült, csak egy pár példát kívánok bemutatni.

Facebook

A Facebookon az általános fiókbeállításoknál, emlékoldallá alakítás beállításai menüpont alatt rendelkezhetsz. Beállíthatsz egy hagyatéki kapcsolattartót, aki halálod után gondozza a fiókodat. Ez a személy arra jogosult, hogy megemlékezési bejegyzéseket kezelhet a profilodon. Ebben a körben meghatározhatja, hogy ki írhat bejegyzést, és ki nézheti meg a bejegyzéseket. Ezen kívül törölhet bejegyzéseket és eltávolíthat megjelöléseket. Kérheti még a fiókod eltávolítását, válaszolhat új ismerősnek jelölésekre, illetve módosíthatja a profil – és borítóképedet.

Azt azonban fontos kiemelnem, hogy a hagyatéki kapcsolattartó nem írhat új bejegyzést a nevedben és nem nézheti meg az üzeneteidet. Csak azokat a bejegyzéseket kezelheti, amelyek a halálod után születnek.

Amennyiben teljesen feleslegesnek tartasz egy Facebook fiók fenntartását halálod után, nem hibáztatlak, hagyatéki kapcsolattartó kiválasztása helyett kérheted a fiókod végleges törlését. 

Érdekes adat egyébként, hogy állítólag 2098-ra több halott profil lesz, mint élő. Facebook, mint digitális temető, na jó ez már tényleg nagyon morbid. Egyes becslések szerint már napjainkban is durván 30 millió halott profil van a Facebook-on. 

Google

A Google fiókunkon lehetőségünk van egy úgy nevezett Inaktív fiók kezelőt megnevezni. Az Inaktív fiók kezelője lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy fiókadataik egyes részeit megosszák, illetve valakit értesítsenek, ha egy adott ideig inaktívak.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a Google észleli, hogy ez bizonyos ideje nem használod a fiókodat. Ennek során ellenőrzik legutóbbi bejelentkezéseidet, a saját tevékenységek oldalon található legutóbbi tevékenységeidet, a Gmail használatodat a telefonodon, illetve Androidos bejelentkezéseidet.

Majd az általad megjelölt személy,a beállítások során általad megadott tárggyal és szöveggel e-mailt kap a Google-től. Ezt az e-mailt a Google kiegészíti egy lábjegyzettel, amelyben elmagyarázzák, hogy te utasítottad őket arra, hogy e-mailt küldjenek a nevedben, miután te már nem használod többé a fiókodat. Ez a lábjegyzet valami ilyesmit fog tartalmazni:

Kovács János ([email protected]) arra utasította a Google-t, hogy ezt az e-mailt automatikusan elküldje Önnek, miután János befejezte fiókja használatát.

Üdvözlettel:

A Google-fiók csapata

Ha úgy döntesz, hogy megosztasz adatokat a megbízható ismerőssel, az e-mail tartalmazni fogja az általad megosztásra kiválasztott adatok listáját, valamint egy olyan linket is, amelyet megnyitva az illető letöltheti az adatokat. Példa egy ilyen üzenetre:

Kovács János ([email protected]) arra utasította a Google-t, hogy ezt az e-mailt automatikusan elküldje Önnek, miután János befejezte fiókja használatát.

Kovács János hozzáférést adott Önnek a következő fiók adatokhoz:

Blogger

Google Drive

Levelezés

YouTube

János adatait innen töltheti le.

Üdvözlettel:

A Google-fiók csapata

Instagram

Ha olyan fiókot látsz az Instagramon, amelynek tulajdonosa elhunyt, kérheted a fiók emlékoldallá nyilvánítását. Ha az elhunyt közeli hozzátartozója vagy, kérheted a fiók eltávolítását az Instagramról.

Érvényes kérés esetén a fiók emlékoldallá alakul. Emellett megpróbálják megelőzni, hogy az Instagramon olyan hivatkozások jelenjenek meg, amelyek felzaklathatják az elhunytak ismerőseit és családtagjait, és a fiók biztonságossá tételével intézkedéseket tesznek az elhunytak személyes adatainak védelmére.

A fiók emlékoldallá alakításához természetesen bizonyítékot kérnek a halálesetre nézve, pl. gyászjelentésre vagy újságcikkre mutató hivatkozást. A fiók bejelentkezési adatait azonban nem bocsátják rendelkezésre.

Lehetőség van a fiók eltávolítására is, ezt az ellenőrzött és közvetlen családtagok kérhetik. Eltávolítási kérés küldésekor bizonyítékot kell szolgáltatni, hogy az elhunyt személy közvetlen családtag vagy, például az elhunyt születési anyakönyvi kivonatát vagy halotti anyakönyvi kivonatát illetve a helyi jog szerinti igazolást arról, hogy az elhunyt és/vagy hagyatékának jogi képviselője jár el a nevében.

Microsoft

Microsoft fiók esetén nem kell kapcsolatba lépni velük annak bejelentéséhez, hogy valaki elhunyt, a fiók két (2) év inaktivitás után automatikusan megszűnik.

Még egy dologra fontos felhívni a figyelmet, ha lehetséges az okostelefonod jusson el az általad kijelölt személyhez, arra az esetre ha szám- illetve betűkódokat kell megadni a sikeres bejelentkezéshez bizonyos fiókokba. Vagy esetleg kétlépcsős hitelesítés van beállítva.

Készíts tervet a jelszavaid tárolásához és hozzáférhetőségéhez

A legegyszerűbb és legbiztosabb módja annak, hogy az általad kijelölt személy hozzáférjen a fiókodhoz egy jelszókezelő szoftver vagy alkalmazás lehet. Beállíthatsz vészhelyzeti hozzáférést és kijelölheted a vészhelyzeti kapcsolattartót például a Dashlane platformján. Megadhatsz egy bizonyos várakozási időt – mondjuk 10 napot. Ha kapcsolattartód hozzáférést kér, és te nem tagadod meg a kérést ez idő alatt, akkor ez a személy hozzáférést kap a fiók kijelölt részeihez.

Vannak olyan új ‘digitális öröklés’ szolgáltatások, amelyek megpróbálják központosítani az ilyen lépéseket. Az egyik ilyen például a GoodTrust. Ezen a platformon lehetőséged van mindent egy helyen biztosítani, az összes online fiókodtól, a végrendeleteden és biztosításodon át, az utolsó kivánságodig a családod számára. Üzeneteket tudsz beállítani halálod utánra, melyeket eljuttat a szeretteidhez egy, az általad meghatározott későbbi időpontban. Sőt, feljegyzéseket hagyhatsz arra vonatkozóan, hogy hol találhatják meg a kriptovalutáidhoz tartozó biztonsági kódokat, kulcsokat.

És most nézzük a másik területet amit említettem. A mesterséges intelligencia segítségével például rögzítheted önmagadat az utókor számára.

A HereAfter.AI nevű cég úgy nevezett voicebot segítségével lehetővé teszi, hogy elhunyt szeretteinkkel kommunikáljunk az Amazon Echo vagy az Alexa telefonos applikáción keresztül. Azért itt többen felhúzzuk a szemöldökünket.

A szolgáltatás úgy működik, hogy interjúkat készítenek emberekkel, majd a hangot interaktív élménnyé varázsolják. Te kérdéseket tehetsz fel a voicebot-nak, mondjuk elhunyt szeretted gyermekkorával vagy éppen iskolás éveivel kapcsolatban, és a robot szoftver a felvétel releváns fejezeteit lejátsza. Csak úgy, mintha egy élő beszélgetés folyna. Természetesen minden interjú kulcsa a megfelelő kérdések feltevése a legjobb történetek megörökítéséhez.

Bár a halhatatlanság titka még mindig megfejtésre vár, a digitális halhatatlanság már garantált. 

Facebook Comments Box